Viti 2004

artan

1.PORTALI I YJEVE, Artan Arsllani
2.VJOLLCË, Karolina Ilika

 

Artan ARSLLANI, PORTALI I YJEVE

Redaktor
Ahmet SELMANI

Recenzues
Ilir LEVONJA
Silke BLUMBACH

Biografia e autorit

 

I lindur më 29 maj 1978, në Tetovë. Shkollën fillore dhe të mesme e ka kryer në Tetovë, ndërsa është apsolvent në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Shkupit, në Katedrën e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe. Punon si gazetar, që nga prilli i vitit 2001, në të përditshmen “Flaka” dhe në të përjavshmen “Lobi” të Shkupit, si dhe në “Zëri” të Kosovës. Ka botuar disa cikle poezish në faqen e kulturës të “Flakës”. Kjo është përmbledhja e parë e botuar e poezive të autorit.

artan

 


kopertina_aarsllani

Përmbajtja:

Cikli i parë: Shtrati hyjnor
Portë përrallore………….
Portali i yjeve
Jetoj i përgjëruar
Buzëqeshja hyjnore
Qyteti i vdekur
Përmbytja
Valët e agonisë
Gjurmë të paprekura
Vajtimi i heshtjes
Mali i shurdhër
Zëri rebelues
Betejë
Mëkatet
Portali i muzave
Tej kufirit
Kotet guri magjik
Fjala hyjnore
Luftë mbretërore
Paradoksi historik
Heshtja e vdekur
Silueta hap derën
Pesha e gurit

Cikli i dytë: Mbreti i errësirës
Frika shemb dritën
Balloja e fundit
Tretja e kohës
Lumi i pushtuar
Akuza e vargjeve
Rob i shekullit
Kujtesa më ngujon
Zëri i çjerrë
Dritat e shembura
Rruga e shurdhër
Ngjyra e errësirës
Natë e paharruar
Vargu enigmatik
Fati në portë
Ftesë për vallëzim
Realiteti i humbur
Vargje harrese
Ylli i tretur
Valët pushtuese
Vallëzim me erën
Dëshira për shiun
Takimi në ishull
Lumi i hutuar
Rrugëtimi i Erosit
Kur ngadhënjen tradhtia
Ë ndrra garon në binarë

Cikli i tretë: Pavdekshmëria e fjalës
Miku heshtak
Gjurmë në vegim
Jetë e lidhur
Prehje e pafund
Të kërkova
Anija e ëndrrave
Flutura në mur
Rrugë me shi
Metamorfozë
Lufta e demonit
Drejt tatëpjetëzës
Lindja e gjithësisë
Kohë e errët
Pavdekshmëria e fjalës

Për ti lexuar poezitë shtypni këtu Portali i yjeve


KAROLINA ILIKA, VJOLLCË

Redaktor:
Shaip Emërllahu

I përktheu nga origjinali:
Baki YMERI

Boton MLN “Ditët e Naimit”

Titulli i origjinalit:
Carolina Ilica
VIOLET
cu o prefata de
Octav Soviany
Edittura AXA,
Bucuresti, 2001

Shënime për autoren
– Poeteshë, përkthyese, profesoreshë, gazetare, diplomate.
– Karolina u lind më 19 mars 1951, në fshatin Vidra, rrëzë Maleve të Apusenit;
– Absolvente e Liceut pedagogjik të Aradit dhe e Fakultetit të filozofisë në Bukuresht;
-Anëtare e Lidhjes së Shkrimtarëve të Rumanisë, që nga viti 1975; drejtor artistik i Festivalit Ndërkombëtar “Noptile de poezie de la Curtea de Arges”(Netët poetike të Kurtea de Arxheshit); nënkryetare dhe drejtor artistik i Fundacionit dhe Organizatës Kulturore Akademia Internacionale Orient-Oksident;
– Librin e parë e ka botuar në moshën 14 vjeçare; si gjimnaziste fitoi Çmimin e Rinisë në konkursin Nikolae Labish në Suçeavë; libri i parë iu botua në periudhën e studimeve, në moshën 23 vjeçare, pas përfitimit të Çmimit të i në konkursin për debutim të Editurës Eminesku në Bukuresht (1973);
– Ka udhëtuar – sidomos për të marrë pjesë nëpër festivale, simpoziume dhe kongrese letrare internacionale – në SHBA, Itali, Greqi, Turqi, Bullgari, Hungari, Rusi, Republikën e Moldovës, Maqedoni, Serbi, Mal të Zi, Armeni, Xhorxhi, Ukrainë, Kolumbi, Francë, Irak etj.
– Dymbëdhjetë çmimee nacionale dhe internacionale për poezi, përkthime, gazetari, më i freskëti duke qenë Çmimi i Madh për Poezi në edicionin e XI-të të Festivalit Internacional “Luçian Blaga” në Kluzh-Napokë, 8-9 maj 2001.
-Seleksione nga poezia e saj janë botuar në gjuhët: anglisht, frëngjisht, italisht, turqisht, shqip, maqedonisht, sërbisht, suedisht, spanjolisht etj.

Vëllime vargjesh origjinale:

1. E pazbutur si një yll polar, Editura Eminesku, Bukuresht, 1974;

2. Me huazim, erëtima e rinisë (me litografi nga Marçel Qirnoaga). Kombinati i Fondit Plastik, Bukuresht, 1975;

3. Afshi dhe flaka, Ed. Eminesku, Bukuresht, 1977;

4. Tirania e ëndrrës, vëll.I, (me ilustrime nga Trajan T. Filipi), Ed. Cartea Romaneasca, Bukuresht, 1982.

5. Tirania e ëndrrës, vëll.II, Ed. Eminesku, Bukuresht, 1985;

6. Ephemeris, Ed. Cartea Romaneasca, Bukuresht, 1987;

7. Poema të ftohta – Tirania e ëndrrës, vëll.II, Ed. Orient-Oksident, 1993;

8. Mottive maqedonase (edicion bilingv, rumanisht-maqedonisht), Ed. Kultura, Shkup, 1996;

9. Shkalla në qiell, vëll.I, Ed. Orient-Oksident, Bukuresht, 1997 (me ilustrime sipas miniaturave të Piku Pëtruc-it dhe kopertina prej Marçel Qirnoagës).

10. Tirania e ëndrrës – The Tyrany of Dream (edicion bilingv, rumanisht-anglisht), Ed.Orient-Oksident, Bukuresht, 1999;

11. Soneta të papërkryera, Ed. Orient-Oksident, Bukuresht, 1999.

Për ti lexuar poezitë shtypni këtu Vjollcë