Category Archives: Informativ

Prej 14-17 tetor u mbajt Edicioni XIV i FNP ‘Ditët e Naimit’

Prej 14-17 tetor u mbajt Edicioni XIV i FNP ‘Ditët e Naimit’

EVA LIPSKA – LAUREATE E DITËVE TË NAIMIT

EvaLipska1
Laureatja Ewa Lipska pranon çmimin ‘Naim Frashëri’ nga drejtori Shaip Emërllahu

Mesi i tetorit është koha e zbritjes së poetëve botëror në qytetin tonë të studentëve. Kështu, prej 14-17 tetor, sivjet në ambientet e Universitetit Shtetëror të Tetovës u mbajt Edicioni i XIV i FNP ‘Ditët e Naimit’. Në këtë festival të madh poetik të shqiptarëve u zhvillua një aktivitet i nduarduarshëm letrar, artistik, kulturor e muzikor. Në të morën pjesë një numër i madh poetësh nga bota si, Jennifer Greene (SHBA), Thorr Stefanson (Islandë), Nicole Kage Florentiny (Martinike), Nina Malinovski (Danimarkë), Giuseppe Napolitano (Itali), Eva Lipska (Poloni), Eugeniusz Masovjetszki (Poloni), Amir Or (Izrael) Sabahudin Hadxhialiç dhe Azur Salihoviç (Bosnjë dhe Hercegovinë) Biba Ismail (Turqi), Roman Kisiov dhe Poli Mukanova (Bullgari), Athanas Vantchev de Thracy (Francë), Vladimir Martinovski dhe Burhanedin Xhemaili (Maqedoni) etj. Si dhe poetë nga e gjithë gjeografia shqiptare, si Sadik Bejko, Agron Tufa dhe Alisa Velaj nga Shqipëria, Abdullah Konushevci, Mexhit Mehmeti, Naime Beqiraj nga Kosova etj. 

EvaLipska2

Si gjithmonë, FNP ‘Ditët e Naimit’ edhe sivjet në edicion të saj botoi antologjinë e poetëve pjesëmarrës të Festivalit, vëllimin poetik të poetit italian, Giuseppe Napolitano, ‘Përgjërimi i kohës’ dhe të poetit nga Tirana, Agron Tufa, ‘Gjurmë në rrjedhë’, të cilët edhe u përuruan në kuadër të programit në ambientit e produksionit ‘Oda’ në Qendrën e Kulturës ‘Naim Frashëri’. 

Konferencë shtypi

  Në Tetovë Drejtoria e FNP “Ditet e Naimit” mbajti Konferencë shtypi   FINLANDEZJA TUA FORSSTROM LAUREATE E CMIMIT “NAIM FRASHERI”   Edicioni i XVI i Festivalit Nderkombetar te Poezise […]

EWA LIPSKA – LAUREATE E ÇMIMIT TE MADH “NAIM FRASHËRI”

Konferencë shtypi e Drejtorisë së FNP Ditët e Naimit

EWA LIPSLA – LAUREATE E ÇMIMIT TE MADH NAIM FRASHËRI

Sot në Qendrën e Kulturës në Tetovë, Drejtoria e Festivalit Ndërkombëtar të Poezisë “Ditët e Naimit”, mbajti konferencë shtypi, ku drejtori Shaip Emërllahu dhe kryetari i jurisë prof. Dr. Ymer Çiraku njoftuan mbi laureatin e Edicionit të katërmbëdhjetë që është poetja e njohur polake dhe evropiane Eva Lipska. Më herët me çmimin “Naim Frashëri” janë lauruar edhe poetët e njohur Ismail Kadare, Desmond Egan (Irlandë), Abdylatif Labi (Marok), Lionel Rej (Francë), Tomas Tidholm (Suedi), Peter Poulsen (Danimarkë), Manlio Argueta (Salvador) etj.

Laureatja_Ewa_Lipska

Laureatja Ewa Lipska

Drejtoria gjithashtu laureaten e sivjetme Eva Lipska e ka shpallur edhe anëtar nderi të Festivalit. Kryetari i jurisë prof. Dr. Ymer Çiraku, në këtë konferencë për shtyp lexoi motivimin për dhënien e çmimit të madh të festivalit, poetes së njohur polake Eva Lipska.